Hode hode doprovode…

12. červen 2014

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky, s nimiž se v lidových tradicích spojují ještě dávné pohanské zvyky vítání jara. Ty samozřejmě zanechaly řadu stop v našem kraji a tím pádem i v našem rozhlasovém archivu.

Jak se slavily Velikonoce před mnoha a mnoha lety, zavzpomíná v pořadu Jana Sulovského z roku 2003 pamětník Boleslav Vaca z Příkaz. V Dolanech a Bělkovicích - Lašťanech se dnes opět udržuje mnohokrát zakazovaný, opomíjený, a vždy opět vzkříšený zvyk nazvaný Ježíškovy matičky. V pořadu Michala Bureše z roku 1999 o něm bude vyprávět paní Bohumila Kubáčková.

Vyvrcholením velikonočního mystéria se zabývá rozhlasové zpracování básnické skladby Václava Renče "Popelka Nazaretská", kterou pro rozhlas v roce 1997 upravil a natočil režisér Vladimír Týřl. Ukázku vyslechneme v podání Karla Nováka.

Bílou sobotu si připomeneme ukázkou pořadu Velikonoce z Roku na vsi bratří Mrštíků, natočeném v roce 1998 režisérem Michalem Burešem s hercem Josefem Bartoněm.

Po Bílé sobotě následuje nedělní Boží hod Velikonoční se slavnou mší a pak Červené pondělí s pomlázkou a koledou. Koledy zněly i v pořadu Heleny Lisické Velikonoce na Hané natočené roku 1996 se soubory Slaměnky a Haná z Velké Bystřice.

Patnáctou část cyklu Hlásí se Olomouc jsme vysílali v neděli 20. dubna o půl třetí odpoledne. A nám nezbývá nic jiného, než vám popřát letošní požehnané velikonoce a pěkné jaro.

autor: sul
Spustit audio