I důchod podléhá exekuci

10. březen 2015

Exekucí uvalených na důchody (nejen starobní) je každý rok víc a víc. Pokud někomu dlužíte a pobíráte důchod či nemocenskou, věřitelé, potažmo exekutor se bude dlužné částky domáhat i skrze centrálu České správy sociálního zabezpečení.

Všichni víme, že nejlepší je nedlužit nikomu a nic. Každý ví o nevybíravých praktikách „půjčkařů“ či organizátorů předváděcích akcí, z nichž se rázem mohou stát právě věřitelé – ti, jimž dlužíte.

Dokonce i to, že jsme dlužni státu, například na pojistném nějak tušíme. Statistiky přesto mluví o více než 75 tisících exekucích uvalených na důchody v loňském roce.

„Jak známo, dlužíme-li a nesplácíme, exekuce si nás najde. Také centrála České správy sociálního zabezpečení je pochopitelně oslovována, aby vypočítala a srážela danou část důchodu. Zde fungujeme jako vykonavatelé a ti, kteří musejí částku odvést, a to až do výše takzvaného nezabavitelného minima,“ potvrzuje nastavená pravidla Petra Veselská v Dobré radě.

Kromě ožehavé otázky exekucí jste ale ve vysílání kladli nejrůznější a konkrétní dotazy, s nimiž vám odbornice na důchodové pojištění trpělivě pomáhá poněkolikáté a je logické, že se typy životních situací mnohdy opakují: Kdy mohu do předčasného důchodu, co vše se mi započítává nebo jak je to v případě péče o osobu bezmocnou, správněji osobu závislou…

Zahrnuli jsme však i více či méně čerstvé změny a úpravy v sociálním zabezpečení. „Jsou tu nové možnosti propočtu odchodu do důchodu od roku 2015, které tu dříve nebyly. Relativně čerstvé je pak i znovuzavedení statutu Osoby se zdravotním znevýhodněním anebo smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Ruskou federací,“ informuje erudovaná rádkyně Petra Veselská v našem vysílání.

Týkají se vás některé naznačené situace? Host Dobré rady i tentokráte zopakovala férovou nabídku zajít váš konkrétní klientský případ rozebrat na nejbližší Okresní správu sociálního zabezpečení.

autor: Bořek Volný
Spustit audio