Jak poznáme, že trpíme celiakií?

19. únor 2015

„Můj syn má čtyři roky a odmítá jíst pečivo. Nejvíce mu chutnají kukuřičné lupínky. Může mít celiakii? Měla bych s ním zajít na vyšetření?“ ptala se posluchačka Klára.

MUDr. Jan Gregar z II. interní kliniky gastro-enterologické a hepatologické Fakultní nemocnice Olomouc jí odpověděl, že by o alergii na lepek jít mohlo. Že si už malé dítě může vybírat potraviny, které mu dělají dobře.

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin – lepek neboli gluten. Lidé tak nemůžou jíst pšeničné, žitné a ječné výrobky. Jsou celoživotně odkázáni na dietu. Jde totiž o nemoc nevyléčitelnou, nicméně dobře léčitelnou.

Objevit se může v kterémkoli věku, což potvrdila i naše posluchačka, která psala o tom, že je jí sedmdesát dva let a s celiakií se léčí teprve půl roku. Podle doktora Grygara má ona i další pacienti právo na finanční příspěvek na potraviny od své pojišťovny.

Příznaků je hodně – lidé s celiakií jsou slabí, výrazně hubnou, trpí průjmy, jsou chudokrevní a mívají různé kožní problémy, například hnisavé záněty kůže, padání vlasů nebo třepení nehtů.

„Pravda je ta, že po nasazení bezlepkové diety se většinou přibírá. Měl jsem v ordinaci štíhlou slečnu, která během krátké doby přibrala téměř šest kilo, ale potíže postupně zmizely,“ řekl v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc MUDr. Jan Gregar.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.