Jak správně vybrat zubní náhradu?

8. červenec 2014

Korunka, můstek, protéza? Fixní, či snímatelná? Implantát? Z jakého materiálu? I těmto otázkám se bude věnovat ve čtvrtek 10. července Apatyka Bořka Volného se stomatologem Martinem Starostou.

V životě – a v našem těle, v ústech – mohou nastat okamžiky, kdy potřebujeme doplnit chybějící či nefunkční zub či skupinu zubů. Pro tyto účely stomatolog nabídne řešení v podobě zubní náhrady.

Asi každý slyšel o zubních korunkách, můstcích, implantátech, ale i fixních či snímatelných zubních protézách (tedy „nových, umělých zubech“). Na čem ale záleží, kdy a jaká náhrada se použije? A záleží to na našem uvážení, anebo zde máme dát na postup zubaře?
Jak přesně potom rozhoduje lékař a k čemu přihlíží?

Docent doktor Martin Starosta, Ph.D., patří ke špičkovým odborníkům na tzv. zubní protetika, implantáty a nemoci parodontu – závěsného aparátu zubu (dáseň, kost). V současnosti působí v Olomouci, ale také v Břeclavi a především publikuje a přednáší danou tématiku v odborných kruzích.

Kdy se pacientům nabízí zubní implantát? Jsou pak mezi implantáty samotnými velké rozdíly v použitých materiálech, délce léčby i trvanlivosti? A jak je to s cenami? A je dnes tato metoda právě tou nejpreferovanější a znamená to třeba, že se obecně méně používá cesta pořízení celých „velkých“ zubních protéz? Kdy už se naopak musí sáhnout po nich?

Prozradíme v Apatyce ve čtvrtek 10. července.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.