Jak zatočit s kašlem přírodní cestou? Máme pro vás tipy od bylinkáře

3. únor 2017

V chladném období nás často trápí nachlazení a s ním spojený kašel. Věděli jste, že má kašel fáze a každá vyžaduje jiný druh léčivých látek? Zjistěte, jaké bylinky se hodí do vaší čajové směsi a vyhněte se užívání léků.

Kašel vzniká podrážděním sliznic dýchacího ústrojí vnějšími podněty. „Například když se nadechneme studeného nebo horkého vzduchu, kouře a podobně. Kašel je tedy reflexní děj a rozdělujeme jej do tří základních skupin,“ popisuje bylinář Jiří Trefný.

1. Nejprve jsou podrážděny sliznice

První je akutní stádium kašle, kdy jsou podrážděny sliznice dýchacího ústrojí a prokazatelně začíná na sliznicích zánět, ale není produkován hlen. Zde jako bylinky první volby, budou bylinky slizové. Tyto bylinky by měli v čajové směsi obsahovat minimálně 50%. Ostatní potom doplňujeme ze zbývajících skupin. „Fáze probíhajícího zánětu trvá kolem čtyř dnů, pak zánět dozraje,“ doplňuje bylinář.

2. Vykašlávání

V této fázi tvoříme čaj v polovičním zastoupení bylinek saponinových a zbytek bude dokomponován z ostatních.

3. Když vás trápí suchý kašel

Může nastat také třetí fáze kašle, tedy suchý dávivý kašel. Není už produkován hlen, ale přesto kašleme. Sliznice jsou oslabené. Jako první nasazujeme bylinky s obsahem křemíku a bylinky dezinfekční a čajovou směs doplňujeme i bylinkami z ostatních skupin.

Jaké bylinky se hodí?

Bylinky

Kašel může ovlivňovat i stav ledvin či žaludku

„Podle svých zkušeností bych vždycky do čajů přidával ještě zlatobýl obecný, neboli známý celík zlatobýl, aby ledviny byly v optimální poloze,“ říká Jiří Trefný.


Nezapomeňte!
1. Podle příznaků kašle volte správnou bylinnou směs
2. Dodržujte správný pitný režim
3. Pokud kašel neustává ani po deseti dnech, vyhledejte lékařskou pomoc

Jestliže ledviny nevykonávají stoprocentně svou funkci, dochází k tomu, že se krevní cestou špatné látky roznášejí po těle. Neodcházejí ledvinami a močovou cestou pryč. Zachycují se pak na oslabených místech v organismu, do kloubů, na mandle nebo do dutin a znovu se vystavujeme riziku nákazy. Důležité je zajistit dostatečný přísun tekutin do těla.

Preventivním opatřením za chladných dnů je také prohřívání žaludku, ten také ovlivňuje celkový stav organismu. „K prohřátí žaludku skvěle poslouží odvary ze zázvoru,“ radí bylinář.

Pokud ovšem kašel přetrvává, je nutné se poradit s lékařem. „Pokud kašel nevyléčíme do sedmi, maximálně deseti dnů, tak bychom se měli obrátit na lékaře,“ uzavírá Jiří Trefný.

autoři: Aleš Spurný , Ester Pluskalová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka