Jihovýchodní Asie je stále svůdná!

12. říjen 2015

Po dvaceti pěti letech svobodného cestování je možné srovnávat, vyhodnocovat. Návraty do stejných míst, všímání si souvislostí, kontakt s lidmi. To vše přináší poznání. Poznání jiných kulturních vzorců i nás samotných.

Olga a Ladislav, manželé z Olomouce se vydávají za poznáním hodně daleko. Na jihovýchodě naší planety byli třikrát. Celkem tam spolu strávili rok a čtyři měsíce.

Pro Olgu a Ladislava se výchozím bodem, bodem pro poznání celého okolí, stala Austrálie. Rozumějme – širšího okolí. To znamená ostrovů Indonésie i Oceánie a států jihovýchodní Asie.

Na daleké cesty se připravují s několikaměsíčním předstihem. Jak se dozvíme, má to své výhody i nevýhody. Znamená to, že dopředu z části eliminujete rizika, jako jsou pravidelně se opakující vysoké teploty, tajfuny či písečné bouře.

Pečlivě připravený plán se však musí dodržet. Počítat se v něm musí i s nepředvídatelným zdržením. Únavě, chuti odevzdat se „bezčasí“, jen tak podlehnout nesmíte. Plánovaný odlet nepočká!

Nová Kaledonie

Předem objednané ubytování? Má to své výhody! I přes jistý „závazek“ tento způsob šetří čas. Nemusí se hledat náhodné volné místo k odpočinku a můžete ho obsadit kdykoliv. Pokud je ubytování na stejné ulici jako autopůjčovna, máte v souboji s časem navrch.

Vedle plánování tras, ubytování a finančního rozpočtu je dobré nezapomenout také na zdravotní hledisko. Podcenit ho, přináší riziko zabavení potřebných léků.

Na dlouhé cestě se potká cestovatel s mnoha lidmi. I s mnoha jejich zajímavými životními příběhy a osudy. A s mnoha krajany. Tak to bylo v případě našich cestovatelů. Ovšem ve chvílích náročných jako je například průjezd hořící buší, si musí cestovatel, který dává přednost cestování ve vlastní režii, pomoct sám.

A přijde-li dobrá rada od místních, je dobré ji nepodceňovat. Takové vytočení se bosou nohou na kamenné rybě může být až fatální.

V Hostu na cestách se od našich cestovatelů z Olomouce dozvíme, jaká jsou nepsaná pravidla při směně peněz v jihovýchodní Asii. S mušličkami kaurí (dříve rozšířeným platidlem) se už počítat nedá.

Austrálie. Nejmenší kontinent. Při cestování nitrem náhle nabývá obrovských rozměrů. Vzdálenosti umocňuje kvalita cest, prodlužuje je horko, nedostatek vody, divoká zvěř a silniční vlaky. Australané mají naštěstí hustou leteckou dopravu, ale pokud chcete něco vidět, řízení se nevyhnete.

Austrálie

Austrálie je vábničkou, která nedá spát mnohým Evropanům. Zvláště, když už její drsnou krásu kdysi ochutnali. OlgaHavelková a Ladislav Prokop při cestování po jižní polokouli. Najezdili více jak 60 000 km a datovou čáru překročili šestkrát.

autor: Eva Stryková
Spustit audio