Kardiabetes. Termín, který spojuje diabetology a kardiology

3. listopad 2017

Běžně se začal používat zejména v posledních deseti letech. „Má vyjádřit, že diabetes a srdeční onemocnění jsou spolu úzce spjaty,“ říká doc. MUDr. Rudolf Chlup ze II. interní kliniky gastro-enterologické a hepatologické Fakultní nemocnice v Olomouci.

Tři čtvrtiny diabetiků umírají na nemoci srdce a cév. Diabetes mění hladinu tuku v krvi, což vede ke kornatění tepen, které zásobují kyslíkem srdce a mozek. „Proto se zvyšuje riziko infarktu a cévních mozkových příhod, a to až třikrát, resp. čtyřikrát,“ upřesňuje docent Chlup.

Diabetes je syndrom, který je způsobený buď absolutním, nebo relativním nedostatkem inzulínu. Jde tedy buď o diabetes I. nebo II. typu. „Poruchy a problémy spojené s diabetem musejí být včas rozpoznány, aby se nasadila včasná léčba. Dříve, než se rozvinou komplikace.“

Příznaky syndromu diabetu jsou rozdílné u jednotlivých typů. Ten první začíná náhle, v průběhu několika dní. „Provází ho žízeň, nadměrné močení, celková slabost, zrakové poruchy a úbytek hmotnosti,“ vysvětluje olomoucký diabetolog. Druhý typ provází lehká únava, přibírání a teprve po mnoha týdnech nebo měsících se náhodou při vyšetření zjistí, že má pacient vysokou koncentraci cukru v krvi.

Diabetes neznamená, že by člověk měl být omezován ve své aktivitě, pokud se mu daří udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie.

autor: voj
Spustit audio