Kde sehnat patent na rozum?

Když se řekne patent, zlepšovák nebo vynález, možná i vám se automaticky vybaví slavná scéna z filmu o Járovi da Cimrmanovi: „Teď, teď tu byl… člověče, vy máte ale smůlu!“ Nadsázka, nebo reálný obraz z praxe?

Jak to chodí na patentovém úřadu – nebo je přesnější sousloví patentová kancelář? Kde se takové úřady nacházejí, kolik jich je třeba v našem kraji a co doopravdy řeší, naznačíme ve čtvrtečním pořadu Host ve studiu.

Hosty Bořka Volného budou hned dvě dámy, které se jednak zabývají touto jistě zajímavou agendou, zároveň jde o maminku s dcerou, Zdeňku a Evu Halaxovy. Jak se obě dámy, původně studující přírodní vědy, do sfér práva patentního, k vynálezům či duševnímu vlastnictví vlastně dostaly?

O práci s vynálezy i vynálezci, o tom, kdo si co může patentovat anebo jaký je rozdíl mezi patentem, užitným vzorem a vynálezem – o tom všem by zkušené odbornice mohly vyprávět hodiny.

Stranou ovšem nesmíme ponechat tuzemské nebo zahraniční „žertovné“ vynálezy, často však zcela regulerně a vážně zaregistrované. Už jste třeba slyšeli o vyvolávadle porodu na principu centrifugy anebo o nepotopitelné větvi s pohyblivým mechanismem?

autor: Bořek Volný
Spustit audio