Kdo se má v těch darovacích a kupních smlouvách vyznat?

18. srpen 2015
Právní poradna

Zaznamenali už jste zásadní změnu, že povrch ustupuje pozemku?

Tak jako naše posluchačka, která se nám svěřila, že mají už čtyřicet let chatu, kterou původně stavěli na pozemku JZD. Pozemek se ale před pár lety vrátil majiteli. Posluchačka se samozřejmě bojí, jak to budou mít s využíváním chaty dále.

JUDr. Lenka Příkazská ji uklidnila, že se pro ni nic nemění. Ale v případě, že by chtěli chatu prodat, má majitel pozemku předkupní právo.

V Právní poradně jsme se dotkli také nových termínů, které se v zákoníku objevily, např. pacht. Jde o specifický nájem, který umožňuje věc nejen užívat, ale také si z ní brát užitek, například sklízet plody. S tím souvisí také pojmy pachtýř, propachtovatel a pachtovné.

„Bydlím v podnájmu. Před tím, než koupil tento dum stávající majitel, tak každý rok bylo vyrovnání. Od té doby-nic. Není toto protiprávní?“ Tak zněl další posluchačský dotaz. Ze slov právničky vyplynulo, že pokud byla tímto způsobem smlouva s předchozím majitelem nastavená, musí ji dodržet i majitel nový.

O společném jmění manželů, darovacích smlouvách, půjčování peněz bez potřebného dokladu i trvalém bydlišti v pronajatém bytě jsme mluvili v Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc s JUDr. Lenkou Příkazskou.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.