Když chůze bolí

5. červen 2015

Artróza je nejčastější kloubní onemocnění. Patří mezi civilizační choroby, úzce souvisí se životním stylem. Jak říká prof. MUDr. Jiří Gallo, přednosta Ortopedické kliniky FN Olomouc, každý máme svůj vlastní typ artrózy, jediný správný recept na ni není.

Kde se artróza bere, není jasné, podstatnou roli hraje genetika. Rizikovým faktorem jsou nadváha a obezita a nadměrné zatěžování kloubů. Nejčastěji postihuje klouby kyčelní, kolenní, ramenní, klouby páteře a drobné klouby rukou.

Nepodceňte ani artrózu 1. stupně

„Dobrý den, mám první stupeň artrózy, byla jsem na vyšetření. Co to znamená?“ ptala se posluchačka Apatyky Českého rozhlasu Olomouc. Prof. Gallo vysvětlil, že jde o zúžení kloubní štěrbiny. Následují další tři stádia, v případě toho posledního už mluvíme o vymizení kloubní štěrbiny, deformaci kloubních konců kostí – tady už je potřebná kloubní náhrada.

Koleno bolí i po dvou operacích

Z dotazu další posluchačky vyplynulo, že je po operaci obou kolen, s levým byla dokonce dvakrát. Zatímco jedno koleno necítí, se druhým má problémy.

„Bohužel, tohle nedokáží vysvětlit ani odborníci. Setkáváme se s tím poměrně často, více než dvacet pacientů ze sta má potíže a bolesti i po zákroku. Každý z nich vyžaduje individuální přístup,“ říká prof. Jiří Gallo.

Bolest se dá tlumit léky, ale také rehabilitací, která posílí svalové skupiny, vhodná je i lázeňská péče s rehabilitací a balneoterapie.

Prevence je důležitá

Správnou životosprávu, udržování ideální váhy, dobrou fyzickou kondici vám doporučí každý ortoped. Ze sportů jsou velmi vhodné chůze, jízda na kole a plavání. Na druhou stranu ublížit může nadměrná zátěž. Rozhodně nespoléhejte na to, že jste mladí a proto se vás artróza netýká.

autor: voj
Spustit audio