Klíšťata – malá velká hrozba

10. duben 2015

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Nakažených klíšťat je hodně a přisají se na vás klidně v městském parku anebo v tisíci metrech nad mořem.

Na člověka přenášejí bakteriální původce Lymeské boreliózy a ehrlichiózy nebo viry způsobující klíšťový zánět mozku.

„Já bych chtěl všem říct, aby nepodceňovali prevenci, aby se šli naočkovat, protože encefalitida má strašné následky, které zasáhnou nejen nemocného člověka, ale celou jeho rodinu,“ svěřil se nám posluchač z Vrbna pod Pradědem. „Já se léčím sedm let. Přestože je to lepší, v pořádku nebudu nikdy. Chodil jsem hodně do lesa, ale měl jsem pocit, že očkování nepotřebuju. Jedno z klíšťat, které jsem si našel, bylo nakažené.“

O nutnosti očkování mluvila v našem studiu MUDr. Silvana Jakubalová. Zdůraznila, že očkovat se mohou děti už od jednoho roku. Vakcíny se platí, ale přispívají na ně pojišťovny.

Zatímco statistiky říkají, že v Rakousku je naočkováno před 90 procent lidí, u nás ty nejoptimističtější odhady mluví o 23 procentech. Další posluchačku zajímalo, jestli se může nakazit od klíšťat, která vytahuje svým zvířatům – kočkám a psovi. Odpověď paní doktorky byla jednoznačná: “Ano, můžete.“ Jaké jsou příznaky encefalitidy a boreliózy, jak se léčí a může člověk onemocnět opakovaně?

autor: voj
Spustit audio