Klíšťata zahájila sezónu

22. únor 2016

Poslední den v únoru 2015 vytahoval veterinární lékař Michal Tesař na veterinární klinice NON-STOP v Olomouci své první klíště toho roku. Letos se začátek sezóny klíšťat posunul už na začátek února!

A proto: „Nezapomeňte na včasnou prevenci!“, apeloval doktor Tesař na posluchače.

Tzv. proti klíštěcích preparátů je celá řada a v různém provedení. Od spotů, které se kapou za krk a na hřbet, přes obojky, až po tablety. Ale nezapomeňte, že tyto preparáty nezpůsobí, že klíště se vašemu zvířeti vyhne obloukem.

Pes je na sebe nachytá tak jak tak. Kouzlo těchto ochranných preparátů je v tom, že krev vašeho pejska, nebo kočky se pro klíště stává jedovatá a to se krátce po nasátí otráví, snadno se pak vytáhne a nestihne vašeho pejska infikovat třeba boreliózou.

Ostatně kdybyste chtěli svého psa proti borelióze očkovat, je to možné a účinné, ale teď už k tomu máte nejvyšší čas.

Veterinární lékař Michal Tesař řešil řadu vašich telefonických i sms dotazů.

Volala posluchačka, jejíž pes má strašnou rýmu, jakmile začne být jen trochu sychravo. Co s tím?
Jak říká doktor Tesař, rýma může být různého původu, jak virového, tak bakteriálního, případně kombinacemi obojího. Pokud je rýma jen virová a výtok z nosu psa jako čirá voda, dá se to zvládnout klidovým režimem na čtrnáct dní a ven chodit jen na krátké procházky.

Doporučuje se doma pejskovi zvlhčovat vzduch. Pokud je rýma bakteriální a je tam infekt, pes už vysmrkává hleny, je třeba už nasadit antibiotickou clonu.

Velké téma dnešního povídání byly také močové kameny u koček. Jak se ukázalo z vašich dotazů, tento problém řeší se svojí kočkou řada z vás. Kdy je možno močové kamínky rozpustit pomocí speciální stravy a vhodného ph? A kdy to možné není? Poslechněte si Zvěřinec Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.