Konec války na Hané

5. květen 2016

Bezpodmínečná kapitulace německých ozbrojených sil byla podepsána 7. května 1945 ve 2 hodiny a 41 minut německým generálem Alfredem Jodlem v Remeši a vstoupila v platnost o půlnoci z 8. na 9. května. Přesto ještě několik dnů trvaly boje těch, kteří odmítli složit zbraně.

Domácí odboj

Mnohé tehdejší akce nacistů proti domácímu odboji se vyznačovaly neskutečnou brutalitou. Historik Miloš Trapl nám přiblíží válečné operace ve střední Evropě i domácí odboj.

Dozvíme se, jak brutálně nacisté ve spojení s vlasovci umučili některé občany Zákřova u Tršic a jak krvavě skončila konspirační schůzka v Přestavlkách.

Přerovské povstání a vypálené Javoříčko


Konec války na Hané
V dokumentární rozhlasové trilogii Konec války na Hané hovoří historici Miloš Trapl, Milan Tichák, Ján Kadlec a Petr Sehnálek.
Rozhovory s pamětníky natočili Aleš Spurný, Petra Ševců a Jan Sulovský.
Pořad slovem provází Petr Kubes.
Hudební spolupráce Antonín Schindler.
Technická spolupráce Jiří Vavrda.
Režie Tomáš Soldán.

Přerovské povstání začalo 1. května mylnou informací o ukončení druhé světové války. V Přerově vyšli lidé do ulic a proti nacistickým vojskům začali stavět barikády.

Povstání bylo nakonec potlačeno a životy třiadvaceti odbojářů vyhasly nazítří pod výstřely popravčí čety na lazecké střelnici u Olomouce.

Druhá část pořadu bude věnována vypálení obce Javoříčka na Bouzovsku, k němuž došlo 5. května. Ve vsi bylo popraveno 38 mužů, ženy a děti musely obec opustit.

Konec války na Hané 1/3
Konec války na Hané 2/3
Konec války na Hané 3/3

Jedna z posledních tankových bitev II. světové války

Na Prostějovsku se mezi obcemi Pivín, Skalka a Čelčice uskutečnila jedna z posledních tankových bitev druhé světové války v Evropě. Prostřednictvím pamětníků se dozvíme nejen to, jak probíhaly tamní boje, ale i jak se žilo obyvatelům těchto vsí v době, kdy se v nich střídali příslušníci nacistických vojsk se sovětskými.

Pietní akt v Javoříčku 2015
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.