Léčba cukrovky je důležitá

11. listopad 2014

Obyčejná cukrovka, řeklo by se... V naší zemi ale některou z jejích forem trpí až milion lidí. Její nedostatečná léčba má fatální dopady. A může zkracovat délku života. Téma čtvrteční Apatyky s odborníkem diabetologem.

Že existuje diabetes I. typu a diabetes II. typu, se obecně dobře ví. Který je který, kterého je více, čím je způsoben a jak se léčí, v tom se občas chybuje. I to ale můžeme přehledně vysvětlit s diabetologem docentem Rudolfem Chlupem, hostem Apatyky.

Už samotná otázka léčby cukrovky dnes je relativně členitá. Pro každého pacienta se může lépe hodit něco jiného (farmaka - tablety, injekční aplikace inzulinu klasická, ale dnes spíše injekčním perem či velmi sofistikovanou inzulinovou pumpou). Individualita hraje obrovskou roli jak v rovině konkrétního stavu diabetika, tak také v jeho schopnosti, možnosti a ochotě pracovat například s moderní inzulinovou pumpou.

Diabetik používající dnes velmi rozšířené inzulinové pero pak možná ani netuší, že jedna z jeho prvních variant - manuální dávkovač inzulinu MADI - byla v 80. letech vyvíjena v Olomouci právě v týmu našeho čtvrtečního hosta.

V pátek 14. listopadu si svět připomíná Den diabetu. Nemá ale zůstat u jalových řečí či zmínky v médiích. Je nutno neúnavně trvat na skutečně efektivní spolupráci diabetiků s odborníky. Je žádoucí detailní proškolení pacientů, perfektní spolupráce nikoli jen v úrovni "ulehčení" léčby pro obě strany formou rychlé preskripce tabletek, jak tvrdí náš čtvrteční host.

autor: Bořek Volný
Spustit audio