Léčba zvířecí přítomností a láskou přináší úlevu

24. říjen 2016

O canisterapii a felinoterapii toho bylo napsáno a řečeno už hodně. Já jsem ale práci s pejsky a kočkami, kteří pozitivně působí na zdraví člověka, chtěla vidět na vlastní oči. Umožnila mi to Jana Dohnalová ze šternberského spolku Aura Canis.

Malý kluk po mozkové obrně se usmíval už jen při pohledu na fenku bernského salašnického psa. Jakmile k němu přilehl, bylo vidět, jak je šťastný. A okamžitě začal spolupracovat a uvolňovat se.

Jana povýšila svého koníčka na zaměstnání. Už deset let objíždí se svou smečkou nemocnice, ústavy, léčebny, školky a školy a pracuje s lidmi nemocnými, postiženými, týranými, opuštěnými a umírajícími. Vždy za přítomnosti jejich lékařů, vychovatelů, učitelů nebo rodinných příslušníků.

„Nikdy netlačíme na pilu, jdeme jen tam, kam nás lidé pustí. A vždycky je poznat, kdo z nich měl někdy v životě zvíře,“ dodává.

Jana Dohnalová

Klienti se se zvířaty mazlí, hrají si s nimi, snaží se jim dát pamlsek (ale jen ten, který přinese terapeutka), mluví na ně, nechávají se jimi zahřívat. Což je také odpověď na jeden z posluchačských dotazů. Paní zajímalo, jestli se dá canisterapie využít i při revmatických potížích.

„Proč ne, pes i kočka mají těla o dva stupně teplejší než člověk. Určitě to dělá dobře, když si přilehnou k vašemu bolavému kolenu nebo zádům,“ říká Jana Dohnalová.

Jestli si myslíte, že v její práci nemají místo humor a legrace, pletete se. „Mám klienta v psychiatrické léčebně, který na mě vždycky čeká u dveří s bonbónem v ruce. Dá mi ho, já poděkuju a usměju se na něj. Jednou se na mě zadíval a s vážnou tváří se mě zeptal: Paní Jano, Vy máte pořád svoje zuby? To mě dostalo,“ směje se velká milovnice zvířat a zakladatelka Aura Canis, které působí nejen na Moravě, ale i v Čechách.

autor: voj
Spustit audio