Levné létání

14. červenec 2014

Prázdninové pondělní Dobré rady nabízejí tipy, jak si léta a dovolených skutečně užít, a ideálně ještě i ušetřit. V oblasti vyhledávání těch nejvýhodnějších cen letenek tentokrát poradí Oliver Dlouhý. K mikrofonu ho v pondělí po desáté dopoledne pozve Bořek Volný.

Sám příběh mladého cestovatele Olivera Dlouhého je v mnohém poučný: Jako student - "baťůžkář" měl silnou touhu co nejvíc cestovat, avšak zároveň měl i pověstný omezený studentský rozpočet na cesty. V té době už pravda existovaly jak webové stránky jednotlivých nízkonákladových leteckých společností (tzv. low costů), zároveň se internet plnil reklamami na vyhledávače letenek.

Žádný zdroj informací, vyhledávačů a srovnávačů cen ale nebyl přesně podle Oliverových představ, a tak si s týmem šikovných kolegů vytvořil web nový, vlastní, "ten pravý". No a dnes slouží nespočtu klientů a občas i samotnému Oliverovi.

Jak takový vyhledávač a srovnávač nejvýhodnějších cen letenek vlastně funguje a především, jak má člověk postupovat, aby ušetřil; na co myslet při výběru letecké společnosti, v čem se mít případně i na pozoru a také kdy je ideální čas poohlížet se po letence na tu svoji cestu? Kam cestovatelé od nás nejčastěji létají a jak se mohou ceny podle těch či oněch okolností a výchozích podmínek lišit? Jaká doporučení pro nás bude mít "člověk zevnitř", z branže, ze zákulisí internetových letenkových srovnávačů?

Zeptáme se v cestovatelské Dobré radě z 14. července.

autor: Bořek Volný
Spustit audio