Maďarsko – opomíjené příležitosti

2. září 2014

Maďarsko je vyhledávané nejen pro chvíle oddychu, ale je také příležitostí pro aktivní přiměřený pohyb a zajímavá pozorování. Maďarsko je proslulé jako země termálních lázní, vinařství a památek.

Náš „Host na cestách“ - Jana Haasová navštívila Maďarsko v posledních třech letech celkem třikrát. Poprvé to byla oblast Národního parku Hortobágy – pusta (Hortobágy National Park - the Puszta). Převažující náplní pobytu bylo pozorování ptactva na maďarské pustě. Mimo to je tam možné sledovat i šedý dlouhorohý skot.

Při další návštěvě se Jana Haasová vydala na sever Maďarska do maďarského středohoří na Mátru a Bükk. Tam si lze vychutnat jízdu na kole nebo jízdu po szilvásváradské úzkokolejce (Szilvásváradi kisvasút) údolím Szalajka. Zabloudění se není nutno obávat ani při pěší túře. Značení turistickými značkami je husté, i když trochu jiné než jsme zvyklí u nás.

Janu nezklamala ani třetí návštěva v oblasti slovensko – maďarského pomezí (Ostřihom –Esztergom, Visegrád). K pozoruhodnostem, vedle památek, patří i hřebčince lipicánů, jeskyně (Istállóskő, Szeleta, a Suba-lyuk) nebo tradiční maďarská hospoda (czárda).

Více si můžete poslechnout v pořadu Host na cestách, ve středu 3. září.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.