Mallorca akné. I to nám může způsobit slunce

28. červen 2015

Prosluněné dny jistě znamenají psychickou pohodu, správnou prázdninovou atmosféru a dokonce i zlepšení některých kožních potíží.

Jinak ale se sluníčkem, teplým a parným počasím nakládejme velmi obezřetně – radí lékařka Jitka Dobešová v Apatyce.

Psoriáza (lupénka), některé formy akné anebo atopický ekzém

Pacienti, kteří jimi trpí, se povětšinou na léto a slunce těší. Logicky – tato kožní onemocnění totiž patří k těm, jež se mohou o stupeň i víc zlepšit. V každém případě obecně platí, že lidský organismus slunce stále potřebuje jako pomocníka pro vznik velmi potřebného vitaminu D.

„Ovšem pozor, taková rosacea (lidově růžovka, rozšířené červené cévky v obličeji), dále pak imunologická choroba lupus erythematodes – tedy flíčky, leckdy zduřelé a rozhodně také pokožka ‘zdobená‘ četnými mateřskými znaménky nebo pihami – tyto stavy či potíže se naopak bohužel mohou působením slunečního záření zhoršovat, mnohdy i výrazně,“ upozorňuje zkušená kožní lékařka Jitka Dobešová.

Alergie a „alergie“

Jedním z projevů účinku slunce na kůži je „pravá“ alergická reakce – projeví se kopřivkou, svěděním, často však i ve spojení s bolestmi hlavy, nevolností nebo poklesem tlaku. Jde skutečně alergologicko-imunologické potíže, léčí se tedy antihistaminiky, ideálně několik dnů před plánovanou expozicí sluníčku.

Avšak asi častějším typem „nepravé“ alergie na slunce je sluneční ekzém. Vzniká často při prvním výrazném vystavení kůže slunci. Projeví se drobnou, svědivou „krupičkou“ až puchýřky. „Stav se ale může i bez léčby zlepšit, postupně tady totiž probíhá takzvané otužení kůže neboli ‘hardening effect’.

A konečně další potíží ve spojení slunce a kůže je takzvané ‘Mallorca akné’. Princip je vlastně podobný jako u pravého akné: sluneční záření, leckdy v kombinaci s aplikací opalovacích krémů zapříčiní ucpání a zanícení mazových žláz. Vznikají typické pupínky v obličeji, tak jako u akné, vysvětluje lékařka-dermatoložka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio