Máte les? Je potřeba se o něj starat

24. srpen 2015

„Na stavu našich lesů se podílí hodně aspektů a tím nejdůležitějším není vlastník lesa, ale klimatické podmínky," říká Roman Šimek z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů.

Potvrdil taky, že některé dřeviny se těžko srovnávaly s letošními výkyvy teplot. Odnáší to především smrk a ukazuje se, že zastoupení smrku bude potřeba usměrnit, tedy snížit.

Současný stav lesů je na základě typologických průzkumů dobře zmapován a lesníci mají možnost si vybrat z několika dřevin, které budou pěstovat na dané lokalitě. Ale vzhledem k současnému počasí, není zcela jasné, jak rychle budou postupovat klimatické změny a které stromy budou odolné.

Dotkli jsme se ale hlavně problematiky vlastnictví lesa. Pokud jste sami majiteli lesa, tak asi víte, že stejně jako jakýkoliv jiný majetek ho můžete zhodnocovat, tedy se o něj dobře starat, pokud ho chcete ale vykácet, jste povinni ho do dvou let zalesnit.

Důležité je spojit se se svým lesním hospodářem, který vám poradí, jaké dřeviny vysazovat a kdy a co kácet. Pokud jste majiteli menšího lesa, lesní hospodář je vám určen v rámci pověřené obce. Takový odborný lesní hospodář by měl vlastníka lesa vést a umět mu i poradit, jak třeba ušetřit při obnově lesa.

A potom taky problémy s kůrovcem. Věděli jste, že z jednoho napadeného stromu lýkožroutem smrkovým neboli kůrovcem může vylétnout až 150 000 nových brouků, kteří se rychle usídlí na okolních stromech? Základní prevence je proto průběžně vyhledávat, označovat a likvidovat napadané stromy nebo i vytěžené dřevo.

autor: Kamila Ivanová
Spustit audio