Moderní chirurgie v Apatyce

22. červenec 2014

Téměř vždy bývá slovo chirurgie vysvětlováno jako překlad starořeckého „ruční práce“. Platí takováto jazyková paralela i dnes, kdy operatér stále častěji pracuje za pomoci sofistikovaných robotů či menších a menších přístrojů a nástrojů? Zjistíme ve čtvrteční Apatyce. Hostem bude špičkový chirurg Čestmír Neoral.

Jako každý moderní chirurg, je i přednosta I. chirurgické kliniky olomoucké fakultní nemocnice zastáncem tzv. miniinvazivní chirurgie - „menších ran, jizev i operačních rizik.“ Stále známější je například metoda zvaná laparoskopie – metoda, kdy místo otevření těla řezem a velkou ranou operatér vstoupí jen několika malými otvory za pomoci několikamilimetrových „tyčinek“ – sond, nástrojů.

Kdy a co se laparoskopicky operuje a jaké jsou další benefity miniinvazivních zákroků? Zeptáme se specialisty z kliniky, na níž se věnují chirurgii břicha a hrudníku.

Apatyka se ale zaměří také na důležitou oblast zvanou onkochirurgie – chirurgickou léčbu onkologických onemocnění. I jí se na olomoucké I. chirurgii velmi významně věnují.

Pominout bychom neměli ani systematickou práci přednosty Neorala v oblasti tzv. biopsie sentinelových uzlin – oblast velmi důležitou například pro pacientky s karcinomem prsu.

Poslouchali jste v prázdninové repríze ve čtvrtek 24. července.

autor: Bořek Volný
Spustit audio