Můžu darovat dům, komu chci?

23. srpen 2016
Právní poradna

„Mám dva syny, nechovají se ke mně dobře. Nestýkáme se a já nechci, aby po mě dědili. Teď u mě žije vnuk. Můžu nechat napsat dům na něho?“ ptala se posluchačka z Jesenicka.

Odpověď přerovské právničky JUDr. Lenky Příkazské byla jednoznačná: „Samozřejmě můžete.“ Co je psáno, to je dáno, platí i v oblasti nemovitostí.

Pokud vlastníte polnosti a polovinu domu a dovolíte, aby tento majetek užíval někdo z vaší rodiny, nepřestáváte být majitelem. Nemůže se stát, že by někdo něco z toho prodal. Jeden z našich posluchačů bohužel tuto zkušenost má, JUDr. Lenka Příkazská doporučuje ihned se obrátit na právníka a bránit se.

Jak je to s předkupním právem spoluvlastníků, co znamená vypořádání spoluvlastnictví dohodou, jak se dům převádí na děti a je výhodnější darovat majetek už za života?

„Máme byt ve společném jmění manželů. Manžel má dvě děti z prvního manželství. Můžeme napsat byt na naši společnou nezletilou dceru?“ ptala se posluchačka Právní poradny Českého rozhlasu Olomouc.

„Můžete, ale nedoporučovala bych to. V momentě, kdy se dcera stane zletilou, můžete taky skončit na ulici. Lepší je rozdělit si majetek s manželem. Případně vždy myslet na věcné břemeno,“ říká Lenka Příkazská.

autor: voj
Spustit audio