Myslete na hormony a dobře spěte

12. prosinec 2014

Příliš málo se mluví o intimních potížích a sexuálním zdraví. Přitom je překvapivé, jaké rozličné důsledky může mít třeba takový nedostatek pohlavního hormonu. Také na to upozornila čtvrteční Apatyka s Bořkem Volným a MUDr. Pavlem Turčanem.

Ruku na srdce, kdo z nás v posledních letech alespoň nezaslechl příběh mladého páru, který se marně, ač usilovně snaží mít rodinu... Zároveň ale opakovaně slýcháme o negativním vlivu stresu, o dnenším permanentním pracovním nasazení (ve dne i v noci; v práci, ale i v době volna). Souvislost je podle doktora Turčana zřejmá.

Apatyka ovšem upozornila ještě na další aspekt dnešního životního stylu: nedostatek spánku a leckdy povážlivá absence fáze spánku hlubokého, vydatného a nesmírně důležitého v rámci tvorby a obnovy hormonální hladiny člověka.

Je fascinující, za čím vším lze hledat hormonální dysbalanci, tedy například situaci, kdy muži nemají dostatek hormonu testosteronu: „To třeba pacient, muž v produktivním věku s bolestmi a suchostí v krku obchází řadu ordinací, až se nakonec dostane do péče sexuologa. Naštěstí. Udělá se jednoduchý test hladiny hormonů, a může být po problému,“ uvádí Pavel Turčan v rozhlasové Apatyce.

A čemu dalšímu se vlastně lékař sexuolog věnuje? S čím ještě pomůže a s čím je leckdy zbytečné otálet nebo se neúměrně trápit? A „kdo to platí?“

autor: Bořek Volný
Spustit audio