Na sňatkové podvodníky si musíme dávat pozor i dnes

5. říjen 2017
Právní poradna

Manželství je podle zákona trvalý svazek, a právě ta trvalost ho odlišuje od jiných forem vztahů, například od takzvaného soužití na psí knížku. Hlavním účelem manželství je založení rodiny, výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc. „Což neznamená, že by nemohlo mít jiný účel. Záleží na tom, co bylo motivem k uzavření,“ dodává JUDr. Babora Daňková, host Právní poradny.

Manželství můžete uzavřít, kolikrát chcete. Ale jen pod podmínkou, že netrvá předchozí svazek, registrované partnerství anebo svazek uzavřený v zahraničí, který by byl tomuto obdobný. „Svatbu můžete mít hned po rozvodu, časově to není nijak omezené,“ vysvětluje olomoucká právnička.

Sňatkovým podvodníkům může naletět kdokoli, je potřeba si na ně dávat pozor. „Ale je to těžké, protože zamilovanost dělá divy a nasazuje růžové brýle,“ říká Barbora Daňková. Trestní čin sňatkového podvodu v zákoníku nenajdeme. „Ale pokud se někdo dopouští trestního jednání třeba za účelem vylákání finančních prostředků, tak jde o trestný čin podvodu,“ upřesňuje právnička.

autor: voj
Spustit audio