Nádorových onemocnění zvířat přibývá, varuje veterinář

11. duben 2016

Ordinace veterinárních lékařů odhalují více nádorových onemocnění, než dříve. Může za to především dobrá diagnostika, jak říká veterinární lékař František Špruček, který v posledních týdnech hned několikrát diagnostikoval u psů střevní lymfom.s.

Pro úspěšnost léčby je tedy velmi důležité v první řadě to, že majitel nebude podceňovat zdravotní stav svého zvířete a přijde k veterináři včas.

Všímejte si v první řadě, jak vaše zvíře přijímá potravu. Jestli nezvrací, nemá průjem, dlouhodobě nežere, nebo z něj po několik dnů nevychází výkaly. To všechno mohou být symptomy, které mohou zakrývat celou řadu nemocí.

V poslední době přibývají střevní lymfomy. Jde o nádorovité onemocnění, které může zasahovat střevo, novotvar začne zmenšovat průchodnost střeva až k jeho úplnému uzavření.

Prvními symptomy může být právě zvracení, protože pes, nebo kočka do poslední chvíle přijímá potravu, pak už ji ale střevo neposunuje dál a dochází k tak zvanému duodenálnímu refluxu, to znamená, že zvratky tentokrát nejdou ze žaludku, ale z tenkého střeva.

Takže pozor. Zvracení je symptom a ne vždy stačí jednoduše říct: „Náš pes jenom něco špatného venku sežral!“

Je pravda, že když pes žere trávu, tak se čistí?

Jak říká veterinární lékař František Špruček, je to částečně pravda. Tráva všeobecně má zásaditý charakter a vlastně namixuje se kyselé vnitřní prostředí organismu.

Sedmikrásky v trávníku

Mění se množství vylučovaných žaludečních šťáv, mění se pH krve a když je kyselin hodně, tak náš pes se jakoby čistí, tedy mění pH vnitřního prostředí tak, aby opět bylo fyziologické.

Také dnes jste posílali řadu dotazů. Ptala se paní Katka na to, proč se jejich šesti měsíční kotě třese, když usíná, další posluchačka se ptá, může-li jejich fenka labradora už začít hárat, když má teprve osm měsíců a posluchačka z Lanškrouna se ptala, je-li možné poznat na jaké krmivo má jejich fenka alergii a jestli při alergii může zabřeznout?

Poslechněte si odpovědi veterináře Františka Špručka ve Zvěřinci Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.