Nahlédněte s námi do Ameriky

19. březen 2015

To, že ji pro nás – Evropany – objevil Kolumbus, si pamatujeme ze základní školy. Taky jsme četli nebo viděli napínavé příběhy o indiánech, válce Severu proti Jihu, boji za lidská práva a možná, že někteří z nás už tehdy snili svůj americký sen.

Objevovali jsme ji na dálku v knížkách, starých filmech, muzikálech, cestopisných dokumentech a někteří ji objevili pro sebe doopravdy. V pondělí 16. března jsme představili v našem vysílání Ameriku prostřednictvím zajímavých hostů, příběhů a dobré muziky.

"Americký den v Českém rozhlase Olomouc jsme připravili při příležitosti návštěvy Raymonda Castillo, rady pro tiskové a kulturní záležitosti Velvyslanectví Spojených států amerických, kterého přivítáme v našem studiu právě toto pondělí," řekl Jiří Matějů, vedoucí programu Českého rozhlasu Olomouc.

Ptali jsme se i vás, co se vám vybaví, když se řekne Amerika!

Dopoledním hostem Hanky Pískové byl amerikanista Josef Jařab, který vyprávěl o svých zkušenostech z USA. Moderátorka Dita Vojnarová si pozvala cestovatele Tomáše Louna, který projel Aljašku a další kouty světa. Zora Ježková pak přivítala ve studiu matematika Tomáše Fürsta, který zná Ameriku pracovně díky stáži Fulbrightovy nadace.

Pondělní vysílání se věnovalo americkému fotbalu na Moravě. Americký fotbal se sice jmenuje fotbal, nehraje se ale na poločasy, nýbrž na třetiny. Obecně toho s kopanou má velmi málo společného. Šišatý míč se kopačáku nepodobá ani náhodou a naopak běžný fotbalista by se s těžkými ramenními chrániči po hřišti pohyboval jen ztěží. Tým amerického fotbalu Mamuti z Přerova se teď chystá na novou sezónu.

autor: Kamila Ivanová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.