Nedobrovolný Švýcar Lubomír Smiřický

22. srpen 2014

Žijící legendou spjatou s první kapitolou existence olomouckého rozhlasu je bývalý redaktor a vysokoškolský pedagog – hispanista – Lubomír Smiřický.

Narodil se roku 1933 v Rychlově u Bystřice pod Hostýnem. Po studiích na gymnáziu Jana Škody v Přerově vystudoval francouzštinu a španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. „Do olomouckého rozhlasu jsem přišel na pozvání ředitele Aloise Rečky, a to po dosti dobrodružném intermezzu v křesle šéfa prostějovského Domu osvěty,“ vzpomíná Lubomír Smiřický. „Převzal jsem redigování pořadu Zajímavosti z Olomouckého kraje, který běžel hlavně v rozhlase po drátě. Šlo o regionální publicistiku s širokou škálou možností podle vlastního výběru: črty, fejetony, reportáže, povídky, drobná literární rozhlasová pásma. Zpracovával jsem své náměty často v terénu se zápisníkem v ruce, nebo s příručním magnetofonem přes rameno a redigoval je pak definitivně v noci doma, kde byl klid, a přicházely nápady.“

V šedesátých letech se stal Lubomír Smiřický odborným asistentem na mateřské fakultě. Jako hispanista strávil několik let na stážích v Havaně a v Santiagu de Chile. Po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy odešel v roce 1968 s rodinou do exilu ve Švýcarsku, kde ve Frankendorfu u Basileje dodnes žije. Roku 1999 vydal pro úzký okruh svých nejbližších obsáhlou knihu o historii rodu Smiřických nazvanou Einšpíglíček aneb Zrcátko k diskrétnímu nahlédnutí do osudů rodiny S. a příbuzenstva. Roku 2004 vyšla Lubomíru Smiřickému v nakladatelství Votobia próza nazvaná „O mléku a strdí“. „Ta knížka je román, příběh dvou kamarádů, kteří se znají už od dětství, setkávají se, loučí se, ztrácejí se z dohledu, a znovu se nacházejí v cizině. Příběh je částečně autobiografický, ty osoby existovaly, ale jejich příběhy se samozřejmě v románu změnily“, říká autor knihy.

Lubomír Smiřický sleduje ve Švýcarsku díky internetu vysílání Českého rozhlasu i dnes.
Redaktoři Aleš Spurný a Jan Sulovský se s ním setkali během jeho nedávné návštěvy Olomouce a ocenili kromě jeho celkové svěžesti a noblesy i jeho krásnou češtinu. Tu jste si ostatně mohli vychutnat v dalším dílu našeho cyklu Hlásí se Olomouc v neděli 10. srpna ve 14:30 na vlnách Českého rozhlasu Olomouc.

autoři: sul , Aleš Spurný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.