Nestřídat partnery, nebrat drogy. Anebo se pak nedivit.

17. červen 2015

A jsme zase u něj – u zdravého životního stylu. Nedivme se – také lékařka a expertka přes plodnost párů Ivana Oborná v Apatyce vysvětluje, proč jsou alkohol, drogy a střídání partnerů rizikem lidské reprodukce.

A dále přehledně rozebírá příčiny neplodnosti specificky mužské, specificky ženské; doporučuje ale nejlépe vždy myslet na potíže s plodností jako na věc párů, partnerských dvojic.

Tak třeba „obyčejné“ chlamydie

Právě o nich jsme asi někdy slyšeli všichni. Když se jimi tělo nakazí, mohou sice být nepříjemné, ale často také nemusejí působit příliš potíží. Tedy ne v době infekce. „Následkem častých chlamydiových infekcí jsou pak ovšem nebezpečné srůsty. A tady jsme u jedné, zdaleka ale ne jediné příčiny neplodnosti,“ uvádí Ivana Oborná.

Pozor na přílišnou (ne)zodpovědnost!

Na jednu stranu dnes lékaři mluví o tom, že když pár léta příliš zodpovědně a úzkostlivě kalkuluje, plánuje a rodičovství odkládá, stane se, že když se pak rozhodne, že „doba už nazrála“, zjistí, že pohlavní buňky to vidí jinak a mohou už vlastně býti poněkud „přezrálými“. „Pro ženu tedy začít přemýšlet o těhotenství po pětatřicítce není zcela optimální,“ upozorňuje odbornice.

Na stranu druhou to ale neznamená, že máme začít podporovat promiskuitu (střídání parterů), dnes tak tolerovanou mezi některými mladými lidmi. S tím souvisí i tolerance takzvaně „běžných“ drog – včetně například substancí užívaných k veselému naladění, které asi také všichni známe (a tolerujeme?).

Promiskuita i drogy (byť ty obvyklejší) ve chvíli provozování nemusejí působit problémy. Jejich nepřímé účinky jsou ale organismem „střádány, ukládány a pamatovány“. Nebuďme za pár let (pár let abstinence) překvapeni, co se nám také může přihodit.

Na co všechno se ještě nepřijde…

Ve vysílání jsme se ale věnovali také novým medicínským zjištěním. Slyšeli jste už třeba o negativní hrozbě v podobě oxidačního stresu (vedlejším produktu nutného okysličování organismu)?

A co třeba otázka fytoestrogenů? „Tyto rostlinné látky mohou být užitečné hlavně pro ženy s potížemi v klimakteriu. Hladina přirozeného ženského pohlavního hormonu, vlastního estrogenu, v přechodu klesá. Některé rostlinné výtažky, ovšem velmi cíleně odborně indikované, tady mohou nabídnout pomoc,“ podotýká mezi jinými přínosnými informacemi docentka Ivana Oborná v Apatyce.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.