Olomoucká léta Karla Kryla

14. duben 2014

V sobotu 12. dubna jsme si připomněli nedožité 70. narozeniny písničkáře Karla Kryla. Připravili jsme pro vás proto speciální Den Karla Kryla, během kterého jsme se soustředili především na jeho vztah k Olomouci. Ještě než se stal slavným tady hodně spolupracoval s kapelou The Bluesmen, po 17. listopadu 1989 v centru Hané také koncertoval.

V polovině 60. let se právě v Olomouci uskutečnil díky legendární skupině The Bluesmen jeden z Krylových prvních recitálů. Hostem Lady magazínu Ivany Plíhalové byl proto jeden ze zakládajících členů této skupiny, muzikant a pedagog Jaroslav Vraštil. Společně s ním jsme se vrátili nejen k jeho muzikantské dráze, ale také ke skupině The Bluesmen a Karlu Krylovi.

Řeč byla ale také o Vraštilově působení v doprovodných kapelách Hany a Petra Ulrychových, Václava Neckáře, Evy Pilarové, Petra a Jana Spálených, Jiřího Korna a Lenky Filipové, a rovněž o jeho pedagogickém působení na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Lady magazín si můžete poslechnout v našem iRadiu.

„Bylo to v polovině šedesátých let v DEX klubu, tehdy čerstvě postaveném a vzniklém, kdy zpěvák olomoucké skupiny The Bluesmen Petr Fiedler mi představil takového malého chlapce s kytarou a řekl mi, že ten člověk, který chce s námi spolupracovat, je výborný. A já jsem se ho ptal: co děláš? A on dopověděl, že písničky. Já jsem na to pravil, že na písničky jsem tady v DEXu já s Pogodou. A on řekl, že přesto by nám rád něco zahrál. Sedl, vybalil kytaru a zahrál. A já jsem pochopil, že jako písničkáři v DEXu s Pogodou končíme…“

Tak vzpomínal roku 2004 v Českém rozhlase Olomouc na umělecké začátky Karla Kryla tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Společně s Richardem Pogodou byli tehdy hosty Jana Sulovského, který s nimi natočil pořad Olomoucká léta Karla Kryla. Zazní v něm málo známé, nepolitické písničky později slavného zpěváka, symbolu odporu proti srpnové okupaci. Nebudou chybět ani humorné historky ze života slavného kroměřížského rodáka, jehož olomoucké působení připomíná pamětní deska na Domě armády, kde také dříve sídlil zmiňovaný klub DEX.

Richard Pogoda a Pavel Dostál

Pořad si ze záznamu můžete poslechnout ZDE.

autor: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio