Ortopedi jsou zdatní řemeslníci, říká prof. Jiří Gallo

18. srpen 2016

Sbíječky, vrtačky, kladiva, dláta, háky nebo pilky, to je jejich vybavení, se kterým se musí naučit pracovat. Řemeslnost a zručnost je v tomto oboru velmi důležitá. Proč nás začínají bolet kolena?

Odpověď na tuto otázku neznáme, teorií ale existuje celá řada. V dnešní době už se tolik nesází na tu o stárnutí, protože spousta starších lidí artrózu a s ní spojené problémy nemá.

Faktorů, které stojí za bolestí kolen, je několik. Např. když na normální kloub působí dlouhodobě anebo krátkodobě nějaké velké zátěže nebo poruchy. Problémy nastávají i po operacích kloubů, dlouhodobém přetížení nebo po úrazu.

Další skupinu tvoří lidé, kteří mají nějakou osovou úchylku, nebo vrozený handicap chrupavky (kolena se jim vyvíjení do X nebo do O), a dochází tak k jednorázovému přetížení. Každá skupina se léčí jinak.

Práce máme stále více

Na péči o kolenní klouby je potřeba se dívat v dlouhodobém horizontu. Podchytit případné problémy co nejdříve, aby se oddálila operace, případně aby k ní vůbec nemuselo dojít. „Bohužel, neumíme dnes ještě říct, kdo se jak vyvine. Že bychom se podívali na dítě a řekli, nemůžeš vrcholově sportovat, protože máš předpoklady, že budeš mít problémy s klouby,“ dodává prof. Gallo.

Umíme se starat o nohy?

Podle lékařů moc ne. Používáme je od malička stejně jako ruce, kterým se ale věnuje mnohem více. Na nohy se zaměříme až v okamžiku, kdy se objeví nějaký problém. Nejdříve nenápadně, pak se ale bolest začne ozývat při každém kroku a dokonce nás budí ze spaní.

Operace

Existují situace, kdy je kloub tak zničený a pacient je starší, takže jiné řešení už není. Složitější je to u mladých lidí, kteří mají pokročile poškozený kloub (třeba po úraze) a vyčerpali všechny možnosti. „Endoprotéza slouží deset až patnáct let. Každá další výměna přináší pro organizmus velkou zátěž, proto přemýšlíme, co udělat teď a co za dvacet i třicet let. Problémy s klouby totiž mívají třicátníci, čtyřicátníci i padesátníci,“ říká doktor Gallo.

Prudká bolest v koleni

„Mám dvaasedmdesát let, nedávno jsem vstala z křesla a prudce mě zabolelo v koleni. Podle lékaře mám artrózu, se kterou se nedá nic dělat. Už mě bolí i záda, jak noze ulevuji,“ svěřila se jedna z našich posluchaček.

První ataka artrózy může trvat několik měsíců a bývá nepříjemná. „Dá se s ní žít, dá se s ní bojovat. Našim cílem není hned měnit, ale postupovat v programu léčby tak, byste našla to, co vám uleví, pomůže. Navštivte svého ortopéda. Repertoár metod je velmi široký, stojí za to si je projít a ověřit si je,“ poradil přednosta Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Jiří Gallo.

autor: voj
Spustit audio