Písařská křeč je známá už od středověku. Je jedním z projevů dystonie

30. březen 2017

Dystonie je velmi časté neurologické onemocnění, které postihuje muže i ženy všech věkových kategorií - od útlého dětství až po pozdní dospělost. Projevuje se mimovolným stahováním svalů, které způsobuje abnormální pohyby a pozice.

Sval nedokáže relaxovat, nedokáží ho uvolnit ani lékaři. Uvádí určitou část těla, např. krk, horní, dolní končetinu do nějaké pozice, která je pro pacienta obtěžující.

Nejčastější je dystonie svalů kolem očí, blefarospasmus, pacientovi se svírají horní a dolní víčka. „Vypadá to jako by se mračil a zavíral před něčím oči. Někdy nastává stádium funkční slepoty, kdy oči nedokáže otevřít vůbec,“ říká primář Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci MUDr. Pavel Otruba.

Poměrně častá je tzv. cervikální dystonie v oblasti krku. Tedy jakékoli abnormální postavení hlavy – dopředu, dozadu, do strany, s úklonem. V některých případech je spojená se třesem. „Velmi často začíná dystonie bolestí krční páteře. Je důležité zachytit ten okamžik, kdy to není jen prostá bolest, ale kdy se začíná rozvíjet dystonie,“ zdůrazňuje MUDr. Otruba.

Většina forem dystonie se v dnešní době nedá vyléčit, ale dá se podchytit a kontrolovat. Lékaři předepisují pacientům léky, injekce botulotoxinu a v malém procentu, v případech, kdy na tyto způsoby léčby nereagují, doporučí operaci. Jde o tzv. hlubokou mozkovou stimulaci.

Dystonie se objeví na základě opakovaných, stereotypních pohybů. Postihuje např. hudebníky. Známe ji už ze středověku. Písaři, kteří opisovali kroniky a knihy, měli dystonické držení ruky. „V těchto případech víme, co je spouštěcím faktorem. Ovšem svou roli hraje taky genetika, která k tomu dá predispozici, že u někoho dystonie vznikne a u někoho ne,“ vysvětluje primář Pavel Otruba.

autor: voj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.