Plastika, to nejsou jen větší ňadra!

6. srpen 2015

Děti, kterým po vážném úraze „znovunapojí“ jejich končetiny, ženy, kterým vrací sebevědomí díky rekonstrukci odebraného prsu, ale také malá dívka, kterou zbaví znaménka většího než celá její tvář – i to jsou pacienti hosta Apatyky, primáře Bohumila Zálešáka.

Je asi přirozené, že kvůli televizním seriálům máme o práci plastického chirurga lehce pokřivené představy. V prvé řadě je tedy dobré odlišit od sebe chirurgii plastickou a estetickou.

Primář Bohumil Zálešák má pochopitelně velké zkušenosti v rámci obou oblastí. Chceme se ale tentokrát zaměřit hlavně na situace, kdy spíše zachraňuje a obnovuje části lidského těla, nežli uspokojuje ony estetické touhy klientů po lepším zevnějšku.

Pro ještě lepší představu lze v rámci oboru vyčlenit oblast chirurgie rekonstrukční a dále chirurgie regenerativní. To se pak zároveň dostaneme i do sfér takzvané mikrochirurgie, tedy operačních výkonů, kdy chirurg obnovuje (sešívá) cévy a nervy tenčí tří milimetrů.

Máme-li možnost takové výkony sledovat, není divu, že máme tendenci vidět mikrochirurga v roli jakéhosi mikromagika (např. zde v pořadech Diagnóza s hostem Apatyky, primářem Zálešákem).

Plastická, rekonstrukční, ale i estetická chirurgie jsou na jednu stranu jistě kouzlem, zázrakem. Na druhou stranu jsou ale hlavně trpělivou, sofistikovanou a náročnou prací.

autor: Bořek Volný
Spustit audio