Pozná pes čichem nádorové onemocnění člověka?

14. červen 2015

Máte doma psa? Možná ani netušíte, jaký terapeutický poklad vlastníte. A nejen to!

Pes je schopen svým čichem rozpoznat vaše nemoci. Už roce 1989 byl v odborném časopise popsán příběh muže, kterému jeho pes tak dlouho čichal ke znaménku na noze, až se páneček nechal vyšetřit. Díky tomu bylo včas zjištěno zhoubné bujení.

Otázkou využití čichových vlastností psů se vědci z různých částí světa zabývají už několik desetiletí. A bylo zjištěno, že pes je schopen označit, nebo výrazně zareagovat na zřejmě těkavé látky, které člověk produkuje při určitých nemocech, včetně rakovinného bujení!

Od nepaměti pes hraje významnou roli u ozbrojených a vojenských složek, kde psí čich pomáhá při odhalování trestných činů. Pes je také velkým pomocníkem záchranářů při vyhledávání lidí zasypaných v lavinách, nebo v sutinách domů.

Psi svou přítomností nahrazují v různých činnostech asistenty u tělesně a mentálně postižených lidí, předpovídají příchod epileptických záchvatů a křečí, upozorňují své majitele na kolísání hypoglykemie. A dnes už tedy také víme, že psi mohou detekovat nádorové onemocnění.

Dokáže to každý pes? Třeba i ten Váš? Nebo jenom ten, který je speciálně cvičený? Chcete vědět více?

Poslechněte si náš Zvěřinec.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.