Pozor na víkendové průjmy vašich čtyřnohých mazlíčků

15. únor 2016

V tomto období se totiž veterinární lékaři ve svých ordinacích ve zvýšené míře setkávají právě s průjmy u psů, které mohou vést až k dehydrataci organismu našeho pejska a k jeho úhynu.

Takto apeloval na všechny chovatele veterinární lékař MVDr. Petr Procházka z veterinární kliniky v Olomouci – Holici.

Příčiny průjmových onemocnění u psů jsou různé. Mohou to být pomnožené bakterie ve střevě, které imunitní systém zvířete přestane zvládat, ale také paraziti, proto je nutné dbát nejen na odčervení, ale v první řadě nezapomínat nechat kontrolovat pravidelně trus vašeho psa, sebraný v průběhu několika dnů.

Víkendové průjmy

Co jsou to víkendové průjmy a proč u zvířat vznikají? Jednoduše. O víkendu chceme pejskovi přilepšit nějakou to lidskou dobrotou, která je ale na slaná a kořeněná, nebo dostane od návštěvy pamlsky, na které není zvyklý. A průjem je na světě.

Pokud zvládne chovatel průjem zvířete dietou, například masem s rýží a mrkví, během tří dnů a pejsek je po tu dobu stále čilý a dostatečně pije, pak je vše v pořádku.

Pokud se ale ve stolici objeví stopy krve, neváhejte a běžte se svým psem na veterinu. Příčiny totiž mohou být vážné a váš pes například mohl sežrat i návnadu na myši, které se v tomto období rozhazují někdy i na pole.

V souvislosti s léčením průjmů otevřel doktor Petr Procházka také téma nadužívání antibiotik.

Diskutovali jsme i řadu posluchačských dotazů, například paní Marie z Olomoucka se ptala, je-li možné a vhodné pro psa přejít z granulí na krmení syrovým masem?

Syrové maso je vhodné zvláště pro velká plemena, neboť tento typ stravy snižuje možnost torze žaludku. Pozor si ale dejte na kvalitu syrového masa! Zvlášť v teple totiž hrozí pomnožení bakterií a například nebezpečí salmonely.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.