Při mrtvici hraje roli každá minuta

13. červenec 2017

Cévní mozková příhoda vzniká většinou tím, že se mozková tepna ucpe krevní sraženinou. Přichází náhle a hraje se o čas, je potřeba pacienta co nejrychleji dostat do nemocnice. Tam to někdy vypadá jako ve slavném seriálu Dr. House.

„Potřebujeme přesně znát okamžik, kdy se objevily první příznaky, nasazujeme podle toho léčbu. Pokud pacienta přiveze někdo z rodiny, kdo s ním bydlí, bývá to jednoduché. Někdy ale voláme sousedům, známým a snažíme se zjistit zvyky nemocného člověka, abychom si udělali časový plán. Je to mnohdy detektivní práce,“ říká doc. MUDr. Daniel Šaňák z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci.

Mrtvice představuje vážný zdravotní a socioekonomický problém. Ročně postihne více než třicet tisíc lidí. Souvisí se životním stylem (stravovacími návyky), spoustou rizikových faktorů, které se vyskytují ve společnosti, genetikou a také se srdeční arytmií, která zvyšuje pravděpodobnost vzniku CMP.

Velké procento pacientů jsou starší lidé, výjimkou ale v dnešní době nejsou ani lidé mladší padesáti let. Starší pacient je ohrožený celou řadou komplikací, takže jeho prognóza může být horší.

Jaké jsou příznaky?

Náhlé ochrnutí poloviny těla – stejnostranná porucha hybnosti končetin, porucha řeči, kdy člověk není schopen se vyjádřit, zpravidla mívá pokleslý koutek.

„Pacienti tento stav vnímají jako pocit necitlivosti, případně brnění končetin. Mezi méně časté patří poruchy zraku, např. výpadek poloviny zorného pole, méně časté jsou poruchy rovnováhy. Občas se objeví zvracení, někdy i bezvědomí,“ doplňuje neurochirurg.

Poslíčci

To jsou velmi lehké příznaky mrtvice, které odeznívají. Pacientovi na pár minut spadne koutek, přechodně ztratí schopnost komunikovat, pak se ale uzdraví. Podle doc. Šaňáka je nemáme podceňovat: „Poslíčci jsou zrádní, příznaky se můžou po čase opakovat v mnohem větší míře a můžou být nevratné. Člověk by měl určitě vyhledat pomoc.“

Čas je mozek

Čím rychleji se pacient dostane do nemocnice, tím je větší šance, že se vyléčí. „Po příjezdu do nemocnice se snažíme co nejrychleji zobrazit mozek a pak zahájíme specifické léčbu. Musíme co nejrychleji zprůchodnit ucpanou mozkovou tepnu,“ popisuje doc. Šaňák. Používají se dvě léčebné možnosti – speciální kapačka s lékem, který rozpustí sraženinu v ucpané tepně anebo mechanická trombektomie, kdy se lékaři snaží sraženinu vyjmout přímo z uzavřené tepny.

autor: voj
Spustit audio