Přiměřená otevřenost v otázkách umírání je vhodná, a dokonce léčebná

21. září 2017

O nemoci a svém stavu by lidé měli vědět, ať už je jakkoliv vážný. „Praxe mě utvrzuje v tom, že je dobře, když pacient ví, co může očekávat. A na druhou stranu je naivní si myslet, že vážně nemocný člověk netuší, že umírá,“ říká MUDr. Emil Berta.

V Olomouci od loňského roku funguje mobilní hospic Nejste sami. Poskytuje specializovanou paliativní péči dospělým i dětským pacientům. Péče o pacienta a jeho rodinu je komplexní, početný tým hospice tvoří odborníci z různých oblastí. „Máme k dispozici lékaře, sestry, sociální pracovníky, psychology i duchovního,“ vyjmenovává ředitelka Kateřina Tichá.

Na mobilní hospic se může obrátit pacient, jeho rodina, praktičtí lékaři, případně pediatři, kteří potřebují pomoct s dětskými pacienty. „Nejčastěji pečujeme o onkologicky nemocné, u kterých byla léčba na jejich přání, nebo protože už neposkytuje žádný benefit, ukončena. Ti lidé ale péči potřebují – aby netrpěli bolestí, neměli problémy s nevolností, aby měli psychologickou podporu, aby se necítili opuštění,“ vysvětluje MUDr. Berta.

Rodiny umírajících jsou mnohdy překvapené informací, že už žádná naděje není, a jsou bezradné. „Náš tým se stará nejen o pacienta, ale i o jeho rodinu, která si mnohdy neumí představit, co ji čeká,“ doplňuje ředitelka mobilního hospice. Odborníci věnují blízkým pacienta čas, naučí je starat se o člověka na lůžku, vysvětlí, co budou k péči potřebovat.

„Nesmírně důležitá je psychická podpora rodiny. Jsme klientům k dispozici čtyřiadvacet hodin denně, kdykoli se na nás můžou obrátit,“ dodává Kateřina Tichá.

autor: voj
Spustit audio