Provence - kraj umělců

12. duben 2015

Provence na jihovýchodě Francie měla a má mocný vliv na tvůrčí osobnosti. Kraj nabízí pestrou paletu barev, vůní, tvarů a prožitků.

S Dagmar Samsonovou z Bruntálu a s její dcerou Blankou se podíváme do dalších částí tohoto regionu. Ukáže se, že Provence patří nejen levanduli, ale i umělcům.

Jihovýchodní Francie a Provensálsko si návštěvníky získá paletou barev a množstvím tvarů. Provence byla a je inspirací pro umělce. Poslední roky tu strávil v tvořivé činnosti malíř Vincent van Gogh. Ve městě Arles a klášteře v Saint-Rémy. I na sklonku jeho života právě tady vytvořil během krátké doby známé obrazy (např. Žlutá kavárna ) a kresby.

Hornatá krajina přírodního regionálního parku Verdon ukrývá zajímavé vesničky a městečka. Jedna z nich, Moustiér St. Marie, je známá modře zdobeným fajánským porcelánem. Ten se tu vyrábí od 17. století.

Provensálský venkov zachovává tradice a dýchá atmosférou klidu. To přímořská letoviska jsou spíše rušnou částí regionu.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.