Regionální novinářskou cenu získala Radka Kvasničková

10. listopad 2014

Radka Kvasničková, redaktorka olomouckého Centra zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu, získala Regionální novinářskou cenu Nadace Konrad-Adenauer-Stiftung. Cenu převzala v pátek večer v Brně na konferenci regionální žurnalistiky. Reportáž byla součástí publicistické řady Zaostřeno, který vysílá Český rozhlas Plus.

Radka Kvasničková zvítězila v rozhlasové kategorii s reportáží z olomoucké fakultní nemocnice, kde miminkům, která musí být po narození umístěná v inkubátoru, pouštějí nahrávky hlasů jejich rodičů. Stimulují tak rozvoj těchto dětí.

Špičková technika, kvalifikovaní lékaři a zdravotní sestry, příjemné prostředí, to vše dnes už automaticky patří v tuzemských nemocnicích k péči o novorozené děti. Zvlášť, pokud jde o děti, které se narodí před plánovaným termínem porodu.

Jenže ani ta nejlepší péče jim nenahradí to, co mají zdravá miminka - kontakt se svými rodiči, třeba dotek maminky nebo pohlazení tatínka. V olomoucké fakultní nemocnici se ale lékaři rozhodli, že dlouhé dny v samotě inkubátorů dětem přeci jenom zpříjemní – tak, aby věděly, že nejsou samy.

Začali s projektem „rodičovských hlasů“ - rodiče mohou svému miminku nahrát vzkaz nebo mu můžou načíst pohádku, cokoli co chtějí. Z reproduktorů pak například malý František slyší vyprávění o Mauglím, které namluvila jeho maminka. V nemocnici původně zkoušeli pouštět dětem hudbu, například Mozarta, nakonec ale vyhrály právě hlasy rodičů „Nejhezčí hudbou pro dítě je hlas maminky, eventuálně tatínka nebo sourozenců,“ vysvětluje primář novorozeneckého oddělení Lumír Kantor.

Na jednotce intenzivní péče mají v současnosti v inkubátorech 11 dětí. Ty, které jsou stabilizované, mohou dvakrát denně slyšet nahrávky svých blízkých. „Určitě se člověk cítí líp, když ví, že nás může poslouchat a neleží tady jenom tak sama,“ pochvaluje si maminka maličké Emičky, která se narodila předčasně. „Já jsem si ze začátku myslel, že to třeba nebude tak znatelné. Děti jsou první dva dny neklidné a třetí den už začínají pozitivně reagovat. Dá se to vidět i na monitorech životních funkcí. Srdeční akce je vyrovnaná, dýchání je pravidelnější a tak dál. Je to na nich poznat i pohledem, že jsou spokojené,“ popisuje Lumír Kantor.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.