Řekni mi, jací jsou tví sousedé, a já ti řeknu, jak se ti bude bydlet

30. říjen 2015
Právní poradna

Pokud si o vypjatých sousedských vztazích vyprávíme jen u piva nebo vína, je to velká legrace. Horší je, když to žijeme. Soused, se kterým není možné se domluvit, nám dokáže hodně znepříjemnit život. A třeba nás i donutit se přestěhovat.

Sousedské vztahy jsou podle nového občanského zákoníku rozděleny do šesti kategorií – imise, chování zvířat, pěstování rostlin, úpravy pozemku, stavební práce na sousedním pozemku a užívání cizího prostoru.

„Každý případ je ale jiný, vždy se posuzuje individuálně,“ potvrdila v Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc JUDr. Lenka Příkazská.

Věděli jste, že vedle materiálních imisí (prudké světlo, zápach, psí štěkot, vypouštění vody nebo splašků…) existují i tzv. nemateriální, mezi které patří třeba pohled? Není to častý případ, ale jsou i sousedé, kteří si vás chtějí natáčet, fotit a podobně.

Čtěte také

Změna občanského zákoníku přinesla zlepšení v tom, že upravuje problematiku, která dříve nebyla přímo stanovena zákonem, ale byla ponechána soudní praxi. To znamená, že dnes už každý může do značné míry předvídat, jakým způsobem by si měl počínat, některé sporné momenty jsou dokonce přímo v zákoně upraveny. Takže nemůže dojít ke sporu.

Ideální je domluvit se. „Zajděte za sousedem a zkuste si promluvit,“ radí přerovská právnička Lenka Příkazská. Jinak vám nezbude než se obrátit na příslušný obecní úřad, v nejhorším případě na soud.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.