Roman Štětina s Miroslavem Buriánkem představí v Olomouci Návod k použití Jiřího Koláře

18. březen 2017

V rámci úterního programu festivalu Prix Bohemia Radio se můžete seznámit se společným projektem umělce Romana Štětiny a režiséra Miroslava Buriánka. Videoinstalaci s názvem Návod k použití Jiřího Koláře poprvé tvůrci představili veřejnosti v červnu minulého roku v ostravské hale Gong. Nyní ji autoři přivážejí do Olomouce.

Základem instalace je filmový záznam o procesu výroby rozhlasového zpracování Kolářovy básnické sbírky Návod k upotřebení, první vydání sbírky bylo 1969. Celý projekt vznikl ve spolupráci s pěti členy Divadelní společnosti KLAS.

Nabídka vybrat si k realizaci literární předlohu podle vlastních preferencí, umožnila režisérovi rozhlasové zpracování právě této sbírky. Zachycení průběhu celé práce se zároveň stalo poctou rozhlasovému režiséru Miroslavu Buriánkovi.

Samotná videoinstalace Návod k použití Jiřího Koláře je podle autorů „pokusem komplexně uchopit rozhlasovou režijní akci jako svébytný, ale skrytý a ,nevlastní´ umělecký výkon“.

Herci během natáčení

Osobní rozměr práce dodává projektu skutečnost, že v jeho centru se ocitá osobnost rozhlasového režiséra, který Štětinovi před deseti lety pootevřel v plzeňském studiu dveře do světa radio-fikce. Impulsem ke vzniku videoinstalace se stala úvaha o roli režiséra jako tvůrce vázaného rozhodnutím rozhlasového dramaturga. Podle autorů se tak má divák, díky subjektivnímu pohledu na věc, na co těšit.

Projekce proběhne 21. března od 15 hodin v Uměleckém centru UP, ve Filmovém sále ve třetím patře.

autor: Lukáš Blokša
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.