Rozhlasové pohlednice vám posíláme už třináct let

22. září 2014

V našem vysílání se zabýváme především krajem, v němž žijete vy, naši posluchači. Velice oblíbené jsou vlastivědné pořady, mezi něž patří i rozhlasová pohlednice Mirka Kobzy od Pradědu na Hanou.

„Když jsem nastoupil, tehdejší šéfredaktor Pavel Dostál říkal, že by to chtělo něco přidat v rámci regionální vlastivědy. Původně jsme zvažovali reportáže, ale tento záměr ztroskotal na nedostatečném počtu respondentů. Když někam přijedete, je tu spousta lidí, kteří o památkách něco vědí, ale málokdo z nich je schopen a ochoten mluvit na mikrofon, takže to spadlo na mě. Já jsem ve svém předchozím působišti v regionálních novinách podobnou rubriku vedl, a tak jsme řekli, že to zkusíme a uvidíme. Pořad se od té doby vysílá v různých periodicitách už třináct let“, vzpomíná na počátky cyklu Mirek Kobza.

Když si dělal inventuru, zjistil, že už bylo natočeno kolem jedenácti set dílů. Takzvaný pohlednicový formát, v němž člověk kromě historických faktů může sdělit své dojmy, Mirkovi maximálně vyhovuje.

V pondělí se v čase rozhlasové pohlednice vysílá pořad Němí svědci historie, v němž se pravidelně hlásí historik Ján Kadlec. Počátky jeho spolupráce s ČRo Olomouc můžeme hledat v květnu 2005. Tehdy začínal seriálem o olomouckých předměstích, postupně přibývaly památky Olomoucka, Sovinecka a celý prostějovský okres.

Ján Kadlec

Přípravu pořadu začíná doma, kdy se seznamuje s historií a s charakterem vesnice, potom prozkoumá staré i nové mapy. V archivech studuje kroniky a další listiny a následně vyráží do terénu, prochází všechna místa a pořizuje fotodokumentaci. Setkává se přitom s řadou pamětníků, kteří jsou často jedinými, kdo znají příběhy, které se k památkám vážou. To podstatné se pak vejde do čtyř minut, které jsou ve vysílání zmíněným pořadům vymezeny.

Pořady Od Pradědu na Hanou a Němí svědci historie představují mnohdy i skryté památky a zapomenutou minulost a inspirují posluchače k objevování krajiny v okolí jejich domova. Vysílají se kromě úterý ve všední dny v 9:45 dopoledne, v repríze potom ve 14:45. Autory zmíněných pořadů můžete slyšet také v dokumentárním seriálu Hlásí se Olomouc v neděli 14. září.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio