Seděli jsme slonům za ušima

Cestování je velkou vášní manželů Kateřiny a Eduarda Zachových z Podolí u Bouzova. Začali s ním ještě jako nesezdaní a dnes s úsměvem říkají, že to byla ta nejlepší zkouška vztahu.

„Být tři měsíce s někým ve stanu v cizí zemi, to už se ukáže, jestli to má budoucnost,“ dodávají. Jejich první velká cesta vedla na Nový Zéland. Mohli za to částečně také spisovatel J. R. R. Tolkien a režisér Peter Jackson, které proslavili hobiti, elfové, trpaslíci a skřeti.

Projeli severní i jižní ostrov, dokonce pracovali na místní farmě, kde si sběrem hrušek přivydělali na další putování.„Velikým šokem pro nás byla návštěva Thajska. Rušný Bangkok, chaos, množství lidí, prach a všudypřítomné ozbrojené policisty proto vyměnili za mnohem skromnější a klidnější Kambodžu.

„Tady jsme jezdili ve čtyřech na motorce, což ale nebylo vůbec nic zvláštního. Místní to zvládají i v šesti,“ směje se Kateřina. A dodá, že do taxíku se nacpe hned devět lidí.Dalším velkým splněným snem byl Nepál a Manaslu trek, v pěti tisícové nadmořské výšce, který jim zabral dvacet pět dnů, ale stál za to. Odměnou jim pak byla koupel v řece na slonech.

Kateřina a Eduard Zachovi se teď věnují svým malým dětem, ale cestovatelské sny mají samozřejmě stále. Tibet, Kanada a Jižní Amerika – za pár let, až děti odrostou. Proč ne?

autor: voj
Spustit audio