Špatné klouby a artróza trápí nejen lidi, ale i zvířata

30. květen 2016

Problém s psími klouby nám potvrdila za majitele zlatých retrívrů posluchačka Ludmila z Olomouce. Její pes má třináct let, špatně chodí a ona by mu ráda ulevila od bolesti.

„Retrívři patří bohužel mezi plemena s dispozicí k displazii kyčelních kloubů, která pak může přerůst v artrotické změny,“ říká veterinární lékař František Špruček.

Nejdřív je ale třeba udělat rentgenový snímek, abychom věděli, odkud konkrétně změny pocházejí a jak jsou velké. V lehčích případech se pejskům nasazují chondroprotektivní látky. Pokud je situace vážnější a zvíře už odlehčuje končetiny, nasazují se nesteroidní antiflogistika, léky s protizánětlivým a proti bolestivým účinkem.

Pokud je situace opravdu vážná, nasazují se steroidy a doplňkem může být i speciální dieta, která je dělaná pro větší plemena s problémy pohybového aparátu, která je upravena tak, aby pes co nejlépe využíval všechny účinné látky z potravy. Důležitý je samozřejmě pohyb a hmotnost vašeho pejska.

Veterinář František Šprůček

„Co dělat, když si kočka nevšímá svých čerstvě narozených koťat?“ ptala se paní Katka z Olomouce.

Je důležité hlídat hmotnost koťat. Za deset dní by měla být hmotnost kotěte dvojnásobná. Pokud koťata začnou z pelíšku vylézat a mňoukat, na váze nepřibývají, znamená to, hladoví. Kojit by kočka měla do šesti až osmi týdnů a to už i s přídavkem různých masových kapsiček koťatům od třetího týdne.

Kojení je důležité proto, aby koťata získala pasívní imunizaci a dostala od svého těla dostatek protilátek. Pokud byste chtěli koťata přikrmovat mlékem, pak nevolit nic, co konzumují lidé, ale pouze speciální přípravky pro koťata.

Co dělat, když se pejskovi začnou na hřbetě tvořit lysá místa? A může pes trpět alergií na pyl? Kdy takovou alergii začít řešit s veterinářem? I to jsou témata, která jsme otevřeli ve Zvěřinci.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.