Strečink zvyšuje efektivnost našich pohybů

25. květen 2015

Proč je strečink důležitý? Zvyšuje výkonnost, což se odráží ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů, dále udržuje pružnost svalů a šlach.

Předchází také svalové nerovnováze – vyrovnání jednostranné svalové zátěže a zkrácení ztuhlých svalových oblastí, vede ke správnému držení těla, správnému dýchání a účelnému i šetrnému pohybu zároveň.

Zlepšuje kloubní pohyblivost a ohebnost celého těla, snižuje tělesné napětí a uvolňuje celé tělo a zvyšuje odolnost proti únavě.

Strečink opravdu není určen pouze pro sportovce, ale je vhodným a časově nenáročným cvičením pro každého, kdo si chce uchovat svůj pohybový aparát co nejdéle v dobrém stavu.

„Strečink však nemůžeme začínat bez zahřátí a prokrvení svalů. Proto je vhodné nejdříve si chvíli zaběhat, udělat pár dřepů či několik krouživých pohybů pažemi. Celé tělo musí být maximálně uvolněné, neboť ztuhlý a napjatý sval nelze kvalitně protáhnout,“ uvedla lektorka Vendula Dopitová.

Čtěte také

Při cvičení musíme mít na paměti, že strečink je individuální a hlavní je náš vlastní pocit z protažení. Protažení by nás nemělo bolet, protože takové cvičení by mělo druhý den nepříjemné následky, nebo hůř dojde k natrhnutí některého ze svalů. Pro strečink je také důležité pochopit podstatu strečinkových cvičení, to znamená dělat je správně, aby byla skutečně účinná. Vždy protahujeme obě poloviny těla, abychom zachovali.

„Pokud s cvičením začínáme, tak volíme nejdříve jednoduché cviky a postupně prodlužujeme dobu protahování. Při strečinku musíme být plně soustředění, udržujeme rovnováhu mezi jednotlivými částmi těla a pravidelně dýcháme, především dbáme na aktivní zdůrazněný výdech. Pokud strečink provozujeme pravidelně, jistě brzy zjistíme zmírnění či vymizení bolesti šíje, kyčlí a zad,“ doplnila Vendula Dopitová.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.