TBC a CHOPN – pár písmen, co vám vezmou dech

15. duben 2016

Proč že se vlastně zrovna tuberkulóza obvykle zmiňuje jakožto samostatná oblast zkoumání i léčení? Zřejmě proto, že tuberkulóza jako diagnóza zdaleka není „passé“. Není to pouze nemoc našich předků, slavných, avšak smutných hrdinů čítanek či historických filmů.

A určitě platí i to, že TBC nemusí úplně vždycky býti jen nemocí plicní. Nebezpečná nákaza Mycobacterium tuberculosis napadá plíce zdaleka nejčastěji, to ano. Existuje ale i tuberkulóza mimoplicní – tuberkulóza kostí, lymfatického systému anebo kůže. Ač jej tedy pacient chytí vdechnutím – kapénkovou infekcí, jmenovaný infekční původce může napadnout nejen naše dýchací cesty.


Host naší rozhlasové Apatyky, prof. MUDr. Vítězslav Kolek, přednosta Kliniky plicních chorob a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc, zastává zároveň i předsednické místo ve sdružení odborníků na dýchání a na tuberkulózu, tedy České pneumologické a ftizeologické společnosti.
A mluvilo se zčásti o nebezpečné chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN, mezinárodně COPD) a také o TBC, tedy „staré známé“ tuberkulóze.

Cesty, přesněji cestování a globální pohyb obyvatelstva, migrace ve smyslu stěhování lidí po celém světě je jistě na jednu stranu věcí pozitivní. Zároveň ovšem znamená i riziko závleku – přenosu chorob do zemí, kde už se mohly zdát vymýcenými. I proto ftizeologové nepřestávají na TBC upozorňovat.

A ještě ta odolnost

Jako by toho ale bylo málo – ke všemu se do věci míchá ještě nebezpečí rezistence bakterií vůči antibiotikům. „Zde konkrétně mluvíme o takzvané multirezistentní formě TBC, která nám tedy neodpovídá na léčbu některými antibiotiky,“ uvádí profesor Vítězslav Kolek.

Takže vlastně znovu trocha toho propojení s historií: Neskonalý obrovský přínos antibiotik pro léčbu infekčních nemocí byl svého času vnímán s eufórií, nadějí a příslibem. V naší době, v současnosti se pak ovšem stále častěji upozorňuje na antibiotickou rezistenci – stav, kdy se nebezpečné bakterie samy „naučí“ odolnosti vůči léčbě, nebo jim ještě nahrává obecně příliš časté užívání antibiotik tam, kde nejsou namístě.

Rentgen plic - tuberkulóza

CHOPN - Chronická obstrukční plicní nemoc

V povídání i dotazech na odborníka dostala pochopitelně prostor i fakta o druhé uvedené diagnóze, diagnóze CHOPN. Jde pravda o něco velmi odlišného. Tuberkulózou se pacient nakazí, jde o infekci. CHOPN si člověk bohužel delší dobu vytváří vlastně sám – zejména kouřením (a to nejen tabáku a klasických cigaret).

Chronická obstrukční plicní nemoc však může existovat i u lidí pracujících v prašném prostředí a vzniknout vlastně může také kouřením pasivním – inhalováním zplodin v zakouřených místnostech. Vážným nebezpečím CHOPN (a na druhé straně samozřejmě i úskalím obávaných karcinomů plic) je, že o nich pacient nějakou dobu vlastně nemusí vědět (rozvíjejí se určitou dobu bez příznaků, projeví se mnohdy až „najednou“ a velmi závažně.

„Jak o CHOPN, tak o TBC se ovšem znovu a znovu musí informovat,“ míní specialista Vítězslav Kolek „ať z toho, nebo o onoho důvodu, spousta lidí mezi námi, neřkuli spousta pacientů plicních klinik může být existencí každé z diagnóz skutečně doslova zaskočena.“

autor: Bořek Volný
Spustit audio