Tichý a zrádný zabiják

26. leden 2015

Zabijákem „bez zjevných příznaků“ bývá nazýván oxid uhelnatý. Má chemický vzorec CO a vzniká při nedokonalém spalování – v karmách, topidlech, ale třeba i v krbu či při grilování.

Nejdůležitější a nejzrádnější vlastností COje, že když nebezpečný oxid uhelnatý vznikne třeba v okolí našeho plynového spotřebiče v kuchyni či koupelně, nemáme větší šanci to poznat!

Jedovatý plyn je sloučeninou bez zápachu, barvy, chuti… jeho přítomnost se tedy může projevit nevolností, bezvědomím či hůře.

Proč jsou v posledních letech stále častější zprávy o úniku, respektive otravě unikajícím plynem (a zcela nejvíce právě oxidem uhelnatým)? Jak se otrava projeví a co ji vlastně způsobí? Jak postupují záchranáři – lékaři a hasiči?

A co si o problému myslí dlouholetý zkušený servisní a revizní technik spotřebičů?

Nebezpečí úniku plynů jsme v Dobré radě Bořka Volného pojali z několika úhlů: s hasiči, lékaři i servisním technikem.

Nejdůležitější informace zejména o užitečných detektorech úniku plynů naleznete na speciálních stránkách:

autor: Bořek Volný
Spustit audio