V Husově sboru v Olomouci-Hodolanech mají varhany postavené díky sbírce farníků

7. červenec 2015

Husův sbor v Olomouci Hodolanech je funkcionalistickou dominantou ulice. Základní kámen byl položen 22. srpna 1926 a sloužit začal o rok později.

Pod kostelem si můžeme všimnout zboku prostor, které se už v době vzniku pronajímaly, proto aby bylo možné splatit dluhy související s výstavbou. Dříve v těch prostorách sídlilo divadlo a kino. V interiéru najdeme velký kříž s bohoslužebným stolem s reliéfem a liturgickou soupravu (květináč, svícen a pulpit) od akad. sochaře Vladimíra Navrátila.

Varhany byly postaveny v roce 1956. Dřívější farář Leoš Marcelů, později i biskup, na tyto varhany prý vybíral kloboukem. V době vzniku kostela podle pamětníků věřící stávali i na venkovním schodišti vedoucím ke vstupu do kostela a nedělní školu navštěvovalo přes tři sta dětí.

„Já si osobně nemyslím, že záleží na tom, kolik nás je v lavicích, ale byť by to bylo pětadvacet lidí v průměru za tu neděli, když si přijdou rádi zazpívat, pomodlit se a vyslechnout slovo pro duši, že to je skvělé pro každého člověka, který chce takhle strávit tu hodinu v neděli a načerpat sílu do dalších všedních dnů,“ říká farářka Vlasta Šanteková.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.