V zemi pohádkáře Hanse Christiana Andersena

20. prosinec 2015

Dánské království je nejmenší ze severských zemí. Vedle poloostrova a desítky velkých ostrovů má své území roztříštěno do ně kolika set ostrůvků.

Cesty nebo spíše cyklocesty našeho dnešního hosta často míří na sever. Marek Dostál znal jen dánský ostrov Bornholm. Ten patří do mezinárodní organizace Baltic seven. Tentokrát nás provede po dvou větších dánských ostrovech - Fyn a Sjaelland.

Pobřeží ostrovů je členité a to způsobuje prodloužení i zdánlivě malých vzdáleností. Co cestou můžete vidět? Maják, vesničky s mlýny, křídové útesy. Zajímavou připomínkou domova, konkrétněji regionu Haná, je moře. Moře obilí, přecházející do moře –vodního živlu. Kontrast mezi vlněním dodávají traktory a lodě.

Ostrov Samsø - Island in de middle. Je energeticky zcela samostatný ostrov. Většinu energie získává z větru. Zachytává se do větrníků, které mají sloupy postaveny v moři.

Pěstují se tu jahody a vyhlášená delikatesa – brambory (1 kg za sto liber). Na ostrově jsou na mnoha místech lesní školky. Odtud k nám přivážejí vánoční jedle.

Dánské ostrovy Sjelland a Fyn, na kterých leží Kodaň a Odense jsou pospojovány velkými mosty a do ostrovů B7 (Baltic seven) se nepočítají.

Most přes Velký Belt je nejvyšší most Dánska a současně třetí nejdelší visutý most na světě (cca 6,8km silnice a 6,6 km železnice). Souběh silnice a železnice se na o Sprogø rozpojuje.Vlaky tu klesají do podmořského tunelu, silnice pro auta stoupá do výšky na Judský poploostrov.

Další technický div, který má svá prvenství, je 16 km dlouhý Øresundsbroen, most spojující Dánsko a Švédsko. „Noční osvětlení těmto technickým divům na pompéznosti spíše přidává,“ říká host Marek Dostál a dodává, že každopádně velkým zážitkem je už jen takové mosty shlédnout, natož po nich jet.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.