V zemi soli, stříbra a lithia

Bolívie je vnitrozemský stát s hodnotnými nerostnými surovinami. Přes zřejmé bohatství je nejchudší zemí Jižní Ameriky.

Země je obklopena pěti většími sousedy. Ve směru hodinových ručiček to je Brazílie, Paraguy, Argentina, Chille, Peru. Jula Lukeš, student medicíny se původně chtěl podívat úplně jinam. Jeho i přítelkyni lákala Asie. Rozhodli se však pro nákup levné letenky. Do Chille.

Trochu opomněli, že se ocitnou na jižní polokouli a v našem červenci je tam zima. Proto se nakonec stala jejich cílem Bolívie.

Po projetí pouště Atacamy se dostali k prvnímu významnému bodu cesty. K solným pláním (Salar de Uyuni). Je to světová zásobárna soli a lithia. Prvek lithium se obecně využívá k výrobě bateriií i k léčbě nálad.

Pro vyznavače silných zážitků jsou ve městě Potosí stříbrné doly. Obří hora za městem je prokopaná skrz naskrz. Její prozkoumávání je možné, ale vstup je jen na vlastní nebezpečí. Letité šachty se totiž na mnoha místech propadají.

V Bolívii je také nejvýše položené splavné jezero Titicaca (3500 mn.m.) a ani to naši cestovatelé nevynechali. Rozhodli se také pro návštěvu Machu Pichu v Peru.Vlak z Cusca za 80 dolarů není prý jedinou alternativou. Kdo se pohybuje v jiných cenových relacích může se dostat místními autobusy z Cusca až do poslední vsi pod Machu Pichu velmi levně!

Ze solných plání a stříbrných dolů , jezer a hor se cestovatelé přemístili do nejvýše položeného hlavního města - La Pazu.

La Paz není městem výstavním. Jsou odtud pěkné výhledy na 6000-ové vrcholy. Pokud byste sháněli lamí embrya, budou ke koupi na místním čarodějnickém trhu. Kam a proč je místní dávají – to se dozvíte při poslechu pořadu Host na cestách.

Pojeďte s námi na vlnách ČRO do Bolívie, která je podle studenta medicíny Jula Lukeše „zemí vhodnou k cestování, ale už méně k žití“.

Trochu opomněli, že se ocitnou na jižní polokouli a v našem červenci je tam zima. Proto se nakonec stala jejich cílem Bolívie.

autor: Eva Stryková
Spustit audio