Václav Kovářík – zpěvák a hudebník

"Hudba stará několik stovek let dýchá zvláštním kouzlem a vnáší do dnešního uspěchaného života pohodu a klid...“ , říká Václav Kovářík, umělecký vedoucí hudební skupiny Gajdoši Brno.

Kapela zpracovává folklorní materiál z Brněnska, Moravy i Čech a v poslední době se obrací k folkloru zahraničnímu. Další oblastí, kterou se zabývají, je vyhledávání, přepisování a interpretace melodií staré hudby od gotiky a renesance přes baroko až po klasicismus a salónní hudbu.

Václav Kovářík je zpěvák a multiinstrumentalista. Spolupracuje s BROLNem a byl také členem souboru Camerata moravica. Vedle zpěvu a hry na grumle se také uplatňuje jako hráč na bicí nástroje, kytarista a moderátor. Ve hře na grumle patří Václav Kovařík k ojedinělým interpretům, samotnou grumli technicky vylepšil a používá víceprstovou techniku hry.

A co to vlastně grumle jsou a jak se na ně hraje? Nebo na gajdy a na vozembouch? Proč je hanáčtina podobná brněnskému nářečí a jaké to je, když se indická tanečnice začne vrtět na moravskou lidovou písničku ? Nejen o tom vám poví Václav Kovářík ve Větrníku v úterý 4. února.

autor: zos
Spustit audio