Ve Vysokých Bažinách

4. prosinec 2014

Na náhorní plošině v Ardenách je bažinatá oblast. Přírodní rezervace „Hautes Fagnes “ (Vysoké Bažiny) může připomínat chráněná rašeliniště jesenických hor.

Východ Belgie, Valonsko, provincie Lutych. To byl směr , kterým zamířil Petr Škrabala se svým kamarádem. Cestovali autem. Do auta si přibalili stan a vyrazili.

Oblast belgických bažin Hautes Fagnes je přírodním parkem s rozlohou přes 4000 hektarů. Je to největší přírodní rezervace v Belgii. V místním infocentru je možné si domluvit přístup do uzavřených oblastí. Samozřejmě - jen s průvodcem.

Letní cestu dvou kamarádů provázelo proměnlivé, deštivé a chladné počasí. Během dne se stále střídalo slunečno s mlhami a deštěm. Změny počasí dodávaly místu pokaždé jinou atmosféru. Mnoho turistů nepotkali, přestože byl srpen. Při pohybu se zapotili i přes pouhých 13 °C.

Mokřady vedou haťové chodníky, ale některé části jsou rozbité. Pokud se posluchač a případný návštěvník myslí , že v ardenských bažinách to je jednotvárné, mýlí se!

Haťové chodníky lemují informační tabule, kde se dočte o historii procházených míst. Narazit tu může na svědky dávných událostí v podobě kamenných křížů a pamětních sloupů.

K nejvyššímu místu „Signal de Botrange“ (694 m n. m.) je možné dojít i s kočárkem nebo dojet autem. Z druhé strany sem vede silnice.

Vydejte se s námi na západ Evropy. Z vyprávění Petra Škrabaly v Hostu na cestách se dozvíte o zajímavých prostorách maličkého království.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.